Friskvård

SUND MED HUND

NYHET!

Löparcoachen startar v. 14 och avslutas den 23 maj i samband med Löparskolan på distans!

Löparcoachen!

I löparcoachen så får vi följa Susanne och löparcoachen Thomas under åtta veckor. Varje vecka kan ni se nya avsnitt från träningen. Målsättningen är att få Susanne att jogga i 2 km. Vi får lära oss rätt löpteknik och får ta del av en mängd roliga och nyttiga övningar.

Följ SBKs Löparskola på distans!

I Facebook-gruppen Upp och Hoppa Sund med hund kommer du kunna ta del av Löparskolan nivå blå och grön nivå med målsättning att kunna spring/jogga 2 eller 5 km efter 8 veckor. Varje söndag kommer veckans träningspass att läggas ut i Facebookgruppen och du bekräftar att du genomfört dina träningspass genom att fotografera dina fötter eller hundens tassar.

 Alla medlemmar i SBK som deltagit under dessa veckor och sprungit 5 km på distans tillsammans med sin hund 2020-05-23 kommer att tilldelas en snygg blå multifunktionsscarf.

Passa på att utmana någon som vill träna tillsammans med sin hund.


Friskvårdsinstruktörsutbildning och friskvårdslärarutbildning

I Svenska Brukshundklubbens projekt Upp och hoppa - sund med hund startar nu ytterligare utbildningar för blivande friskvårdsinstruktörer och friskvårdslärare.

Frida bl

Frida Eriksson

Vad är "Sund med hund"?

Inom friskvårdsprojektet Upp och hoppa – sund med hund har Svenska Brukshundklubben har tagit fram en ny kursform. Syftet med kursen är att ge hundägare och instruktörer motivation och idéer för att öka den fysiska aktiviteten hos förare och hund, bredda vårt kursutbud samt att locka fler medlemmar till våra klubbar.
"Sund  med hund" med diplomering, aktivitetskort och löparskolan är sommarens nyhet!

Läs mer här

Diplomering av Sund med hund

Alla övningar på en viss nivå/färg visas upp, både för människa och hund. Det innebär att hunden ska visa upp sex övningar och människan sex övningar. Vissa övningar görs tillsammans med hunden och visas då endast upp en gång.

Läs mer här

SBK:s Löparskola

 
Ulrika Wallin
Foto: Ulrika Wallin
 
Kom igång med löpträningen under 8 veckor tillsammans med din hund med hjälp av SBK:s löparskola.

Vad är SBK:s Löparskola?

SBK:s friskvårdsprojekt ”Upp och hoppa- Sund med hund” erbjuder olika träningsupplägg under 8 veckor med målsättning att deltagaren ska kan jogga tillsammans med sin hund. De olika målsättningarna/distanserna är grön (2 km), blå (5 km), röd (7,5 km) och svart (10 km). Du hoppar på den nivå som du tycker passar dig. Syftet med löparskolan är att få fler hundägare att röra på sig tillsammans med sin hund- i egen takt och med egna målsättningar. Oftast är det lättare att träna i en grupp och det finns en del Brukshundklubbar som har startat upp löparskolor för att motivera till mer fysisk aktivitet tillsammans med vår fyrbente vän. Samtliga träningsupplägg finns tillgängliga på sbkutbildning.se.

Vem kan delta i SBK:s löparskola?

SBK:s löparskola är tillgänglig för alla. Du behöver inte vara medlem i SBK eller ingå i en arrangerad SBK löparskola på en lokal brukshundklubb för att kunna ta del av träningsuppläggen. Du kan träna tillsammans med din hund i egen takt i på vilken plats du vill.

                   Sofia Loven

                Lycka till med träningen!

 

Grön multifunktionsscarf

gron loparskolan

Blå multifunktionsscarf

bla loparskolan

Röd multifunktionsscarf

rod loparksolan

Svart multifunktionsscarf

svart loparskolan

Multifunktionsscarfarna finns i fyra olika färger, grön (2 km), blå (5 km), röd (7,5 km) och svart (10 km). Multifunktionsscarfarnas vikt är 130 g, de är gjorda av polyester och har storleken: 26,5 x 50 cm


NYHET! Hundmarschen 2020

logga hundmarschen

Den 6 juni kl. 10:00-11:00

Den 6 juni marscherar vi tillsammans med våra hundar en mil i det natursköna området Fjällnora utanför Uppsala. Tipspromenad och möjlighet att prova på tjänstehund erbjuds. Starten går vid parkeringen till Fjällnora friluftsområde.

Läs mer och anmäl dig här


NYHET! Påskägg från Sund med hund

agg2

påskägg

Fyll ditt påskägg med fysisk aktivitet

Byt ut ditt godis mot fysiska aktiviteter i ditt påskägg i år. I denna film så får du tips och idéer hur du kan göra "godis" på ett enkelt sätt.

Ni kan även måla och fylla påskägget med olika färger som symboliserar en aktivitet eller övning. Tips på övningar hittar ni i "Aktivitetskorten UNG" eller i "Aktivitetskorten".


Aktivitetskort

Aktivitetskortleken består av 24 kort. På dessa kort finns övningar både för människa och hundar. Det är en tydlig bild och en kort text som förklarar hur övningen ska utföras. Korten är indelade i fyra nivåer, grön, blå, röd och svart. Den gröna nivån är den lättaste och den svarta är den svåraste. Aktivitetskortlekarna finns att beställa på SBK-shopen.

Filmklipp på övningarna

Övningarna på aktivitetskorten finns även som korta filmklipp på Youtube där ni enkelt ser hur övningarna ska utföras. Det är totalt 24 filmer.

Filmklipp


NYHET! Aktivitetskort UNG

Aktivitetskortleken består av sex olika stationer med tre olika övningar per station. Deltagaren får på så sätt välja en övning som de vill utföra. Vissa övningar är lite lättare och vissa övningar lite svårare. När deltagaren har gjort sina sex olika övningar på sig själv och på sin hund så tilldelas ett diplom och deltagaren har också möjlighet att bli diplomerad i gul nivå av en SBK Instruktör.  Det är totalt sex övningar för hunden och 16 övningar för deltagaren.

Filmklipp på övningarna

Övningarna på aktivitetskorten- UNG finns även som filmklipper på Youtube där ni enkelt ser hur övningarna ska utföras. Det är två filmer, en för övningar på deltagaren och en film för övningarna på hunden.

Filmerna kommer i början av april!


Svårt att hinna med både gymmet och hunden?
Genom Svenska Brukshundklubbens nya bok med friskvårdsövningar, Cirkelträning för människa och hund, hinner du med båda samtidigt.
Det här är ett utbildningshäfte för cirkelträning inom projektet Upp och hoppa - Sund med hund.
Häftet är en del av den utbildning som ges till Svenska Brukshundklubbens friskvårdsinstruktörer.
Cirkelträning för människa och hund kan anpassas efter varje individs behov och ger bra allsidig träning.
Träningsformen passar både den fullständiga nybörjaren samt den som tränar aktivt på en hög nivå.


Rapportera friskvårdsaktivitet från din klubb

Projektet erbjuder alla SBK instruktörer att välja mellan två olika produkter när de har rapporterat in friskvårdsverksamhet från sina klubbar. När SBK instruktören rapporterat in sin aktivitet så kommer de att få välja mellan en keps och en vattenflaska.

Med friskvårdsaktivitet menas löparskola, hundmarsch och/eller träffar där aktivitetskorten används i någon form. Det ska vara minst 3 deltagare, minst tre tillfällen, minst tre studietimmar genom en Brukshundklubb.

Rapporten ska innehålla:

 • SBK Instruktörens namn och medlemsnummer
 • Deltagarnas namn
 • Brukshundklubb där aktiviteten hölls
 • Aktivitet (diplomering, löparskola mm)
 • Könsfördelning i gruppen
 • Uppskattad ålder på deltagarna

Vi behöver även din adress och önskad produkt.

Rapporten mailas till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

keps

flaska


SBK Instruktörer Friskvård

Camilla Harju - Uppsala Hundungdom
Emmelie Karlsson Rydell - Emmaboda BK
Kerstin Malm - Hallsbergs BK
Maria Norrbom - Norrköpings BK
Sofia Lovén - Uppsala BK
Ingela Renhult- Torsby BK
Pernilla Levisson- Bro-Håbo BK
Emma-Lill Zetterlund- Karlskoga BK
Susan Linderos - Växjö BK
Frida Eriksson - Matfors BK
Malin Lundgren - Sundsvalls BK
Linda Jansson - Sundsvalls BK
Maria Andersson - Gävle BK
Annika Hermodsson Hyltén- Vällingby BK
Therese Lippel- Sörmons Hundklubb
Ann-Christin Gaulitz- Nacka BK
Sara Karlsson - Ragunda BK
Lena Nordström - Umeå BK
Anna Snäll - Umeå BK
Eva Wikström - Umeå BK
Michaela Sandgren - Luleå BK
 Grethe Westvig- Ludvika BK
Nina Andersson- Häverö BK
Josefin Alm- Åmål BK
Elsa Brahm- Knivsta BK

SBK instruktör och lärare Friskvård

  logosSMHsamverkan

  © 2017 Svenska Brukshundklubben

  Frykdalsbacken 20, 121 23 Farsta

  08-505 875 00

  Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

  SBK Utbildninge