Johan Petersson

Hur väljer man ut hundar till Polisen? Det är något av det Johan kommer att prata om under dagen. 

Har haft hund sedan 1990 och blev medlem i SBK i samband med första valpkursen. Ett par år senare blev det värnplikt vid försvaret som hundförare. Därefter blev jag anställd som hunddressör i Flygvapnet detta strax innan deras stora neddragning varför det blev en kort sejour på två år.

SBK lärar event 2019Genom SBK har jag utbildat mig till instruktör, mentaltest figurant, skyddsfigurant och domare. Jobbat som väktare med hund innan jag blev Polis och hundförare inom polisen. Som polis har jag utbildat mig till instruktör och besiktningsman. Jag har tävlat med sex olika hundar på olika nivåer både inom SBK och Polisen. Jag dömer alla klasser i brukset och vid polisiära tävlingar.

För närvarande är min arbetsplats på Nationella Polishundtjänsten i Karlsborg. Där har jag ansvaret för anskaffning av tjänstehundar till Polisen. Det innebär att leta efter lämpligt hundmaterial till polisens verksamhet. Detta sker genom samarbetet med Försvarsmaktens avelsverksamhet och mot den privata marknaden.

Presentation av föredraget

  • L-test som urval.
  • Checklista under provperiod.
  • Skillnader mellan tävlingshund och tjänstehund.
  • Olika miljöer som en tjänstehund kan utsättas för.
  • Skillnader i dressyr mellan en tjänstehund och en tävlingshund.